Docenten

Aafke Lenaerts

Aafke Lenaerts (coördinator, docent circus en goochelen en docent 4,5-jarigen)

Hallo, ik ben Aafke Lenaerts en tot mijn grote vreugde ben ik clown- en circusdocent. Na mijn studie dramatherapie ben ik als pedagogisch medewerker in de kinderopvang terecht gekomen. Ik vond het erg leuk om met kinderen te werken. Kinderen zijn zichzelf en daardoor kan ik ook mezelf zijn. Heerlijk is dat!

Ik vond het wel jammer dat ik als pedagogisch medewerker weinig tijd had om lange, terugkerende activiteiten aan te bieden. Daar werden mensen voor ingehuurd. Ik wilde die persoon zijn die ingehuurd werd. Ik wilde workshops en lessen geven. Ik wilde creatief en in beweging zijn; met de kinderen gericht ergens aan werken. Ik begon, naast mijn werk, aan de clownsvakopleiding. Toen ik daarmee klaar was, besloot ik om mijn eigen bedrijf te starten en mij als clown in te gaan zetten voor een vrolijke samenleving. Een clown is helemaal zichzelf, heeft daar plezier in en laat de hele wereld meegenieten. Dat sprak me aan en dat wilde ik mensen meegeven.

Niet lang daarna kreeg ik een telefoontje: “Jij bent clown, kun je vanmiddag een goochelles geven?” “Maar ik kan helemaal niet goochelen” was mijn antwoord. Ik dacht dat dit het einde van het gesprek was, maar tot mijn verbazing was de reactie: “Ik denk dat je het wel kunt” “Ga maar opzoeken hoe het moet”. Voor die middag heb ik razendsnel 2 trucs geleerd en kwam toen tot de ontdekking dat goochelen eigenlijk heel leuk was! Ik ben nog veel meer trucs gaan leren en het bleef niet bij die ene les.

Vervolgens kreeg ik de vraag of ik een keer circusles kon komen geven. Ook dit vond ik zo leuk, dat ik besloot dat ik er meer mee wilde doen. Ik ging zelf circusles volgen en werd gegrepen door het veelzijdige en sociale karakter van circus. Ik volgde diverse trainingen en werd circusdocent.

Creatief en in beweging én met kinderen gericht ergens aan werken: dat was wat ik wilde en dat is wat ik nu doe. Spelletjes, circuskunsten, goochelen, theater, sport, verhalen, knutselen… Ik heb zoveel plezier in het lesgeven dat ik inmiddels ook met de PABO gestart ben. Want: wat is het leuk om een bijdrage te mogen leveren aan een vrolijke en sociale basis voor elk kind!

Anna Stam

Anna Stam (docente Chill-out en Musical)

Ik ben Anna Stam, geboren in Zeist (1988) en voornamelijk opgegroeid in Leusden. Momenteel woon ik met mijn vriend Bart en poes Loesje in Culemborg.

Mijn liefde voor theater is ontstaan in groep 7 van de basisschool waar ik mijn eerste toneelervaring opdeed als Scrooge tijdens het kerstschimmenspel. Tijdens de middelbare school was ik steevast elke vrijdagmiddag te vinden bij de toneelclub terwijl vriendinnen al aan het weekend begonnen. In deze periode heb ik ook buiten schooltijd veel musical- en dramalessen gevolgd. Na de middelbare school ben ik Theater-, Film- en Televisiewetenschappen in Utrecht gaan studeren en heb ik deze studie in 2010 in de richting van Theater afgerond.
Tijdens mijn studie werkte ik in de vakanties als animator op verschillende campings door heel Nederland. Het werken met kinderen vond ik echt fantastisch en dit miste ik dan ook in mijn opleiding. Ik ben daarom mijn liefde voor theater gaan uitvoeren binnen de kinderopvang. Hier heb ik als aanvulling mijn pedagogische diploma gehaald en ben ik uiteindelijk 6,5 jaar werkzaam geweest als locatiecoördinator van een Cultuur BSO in Maarssen. Ik heb in deze periode onder andere heel wat musicals geregisseerd, dramalessen gegeven tijdens/tussen/na schooltijd en succesvolle naschoolse musicalworkshops georganiseerd.

Met yoga kwam ik voor het eerst mee in aanraking toen ik nog een kind was. Niet door het zelf te doen, maar door op te groeien in een gezin waarin beide ouders naar yogales gingen en regelmatig hun matje in de woonkamer uitrolden. Inmiddels ervaar ik ook zelf wat de effecten van yoga zijn en hoe fijn het is door yoga en mindfulness rust en kracht te vinden. Deze ervaringen wil ik ook graag meegeven aan kinderen. In 2017 heb ik daarom mijn diploma voor docent Kinderyoga en docent Therapeutische Kinderyoga behaald aan de Jip & Jan Academie van Helen Purperhart.
Begin 2017 heb ik mijn eigen bedrijf MATS Kinderyoga & Theater opgericht en ga ik volledig verder als zelfstandige om op zoveel mogelijk plekken kinderen blij te maken. Met al mijn ervaringen van de afgelopen jaren wil ik door middel van theater en yoga kinderen helpen zich te ontwikkelen.

Theater en yoga hebben zeker overeenkomsten met elkaar. Ze zorgen allebei voor groei. Een theaterles draait om expressie. Kinderen leren zich te verdiepen in een personage, een verhaal te maken en dit tijdens een voorstelling te laten zien aan een publiek. Een yogales werkt precies andersom. Kinderen leren te luisteren naar zichzelf: wat vind ik fijn en wat voel ik? Waar een theaterles naar buiten is gericht, is een yogales meer naar binnen gericht. Deze twee disciplines zijn een mooie aanvulling op elkaar.

Anne Renders

Anne Renders (docent Capoeira)

Anne Renders is op haar 10e begonnen met dansen en wist al heel snel dat dit ECHT bij haar paste. Al snel was ze zeer fanatiek, trainde alle lessen die er werden gegeven op haar school en in het weekend deed zij de Opstapcursus/dansvooropleiding in Tilburg er nog bij. Ze is later architectuur en autonoom beeldende kunst gaan studeren, maar is daarnaast altijd blijven dansen. Totdat ze tijdens een uitvoering in 1999 van haar toenmalige dansschool een capoeirademonstratie zag. Zij was enorm onder de indruk en wilde meteen op cursus.

Zij werd leerling van een zeer gerespecteerde en beroemde capoeira mestre en medeoprichter van Grupo Capoeira Brasil, namelijk "Mestre Paulão do Ceará" bij wie zij nu nog steeds traint. Vanaf 2007 geeft zij les aan volwassen leerlingen van Grupo Capoeira Brasil in Utrecht en vanaf 2010 geeft zij ook dans- en capoeiralessen bij de CursusBSO.

Alexis Moran

Alexis Moran (docent 4- en 5-jarigen "in het Engels")

Ik ben Alexis Moran, native speaker Engels en moeder van twee zoontjes die ik tweetalig opvoed. Ik heb 10 jaar werkervaring in de kinderopvang en geef sinds 2012 Engelse lessen voor Bilingual Kids. Sinds september 2016 ben ik eigenares van Bilingual Kids Utrecht Oost.

Naast een bachelor Engels, heb ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk afgerond en een TEYL certificaat (Teaching English to Young Learners). Ik geef met veel plezier naschoolse Engelse lessen op scholen en BSO’s. Mijn lessen zijn speciaal ontwikkeld voor na school tijd: wij bewegen, zingen en knutselen veel tijdens de les. Meertaligheid bij kinderen en Engelse lessen geven zijn mijn passies, wat leuk dat ik dit met de kinderen van de cursus BSO mag delen!

Eemke Koppelman

Eemke Koppelman (docente Spioneren kun je leren en Willy Wortels Werkplaats)

Als kind was ik altijd aan het onderzoeken en uitvinden, dingen uit elkaar aan het halen en nieuwe dingen maken van de onderdelen. Knutselen was mijn lust en mijn leven, en dat is het eigenlijk tot op de dag van vandaag gebleven!

Zo ben ik na de PABO de kunstacademie gaan doen en in het bijzonder theatervormgeving, omdat daar alles wat ik leuk vind samenkomt: verhalen verzinnen, nieuwe werelden creëren en dat liefst samen met een groep mensen doen. Bovendien was het ook heel praktisch: decors verzinnen en bouwen, kostuums bedenken en maken, etc.

Inmiddels heb ik sinds 1994 een eigen bedrijf: Eemke Koppelman Createur d'Ambiance, dienstverlening voor uitvoerende kunst. Naast theatervormgeving doe ik veel decoratiewerk voor feesten en evenementen, muurschilderingen e.d.

Maar het lesgeven aan kinderen is mij ook altijd blijven boeien en naast mijn theaterwerk ben ik dit blijven doen als creatieve workshopbegeleider, als techniek-docent en op kinderfeestjes. Meestal creatieve lessen, maar de laatste jaren ook techniek en wetenschap. In het schooljaar '12-'13 gaf ik techniek- en wetenschapsles op een basisschool bij groep 1/2 t/m 6.

Bij mij staat niet het eindresultaat centraal, maar de weg ernaartoe. Nieuwsgierigheid is hierbij het belangrijkste: vragen stellen en uitproberen, zo kom je erachter hoe iets werkt en waarom en of het ook anders kan.

Esther van Wageningen

Esther van Wageningen (Coordinator Voorwaarts)

Na mijn opleiding Creatieve Therapie (richting beeldende vorming) werkte ik een aantal jaren als beeldend therapeut met jongeren met leer- en gedragsproblemen. Ik werkte samen met een dramatherapeut en vond dit zo interessant dat ik in 2004 de opleiding voor dramadocent en theatermaker ging volgen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tegelijkertijd deed ik een opleiding voor poppenspeler.

Hierna werkte ik een tijd als dramadocent in het onderwijs, op lagere en middelbare scholen en in de kinderopvang. In 2013 kreeg ik de kans om te gaan werken als dramatherapeut en speltherapeut. De perfecte combinatie van mijn twee studies. Ik vind het geweldig om via drama en andere kunstvormen kinderen te helpen om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen, om te gaan met lastige situaties, emoties te uiten en voor zichzelf op te komen.

Naast mijn werk als therapeut en docent ben ik ook zangeres en moeder van een dochter van 5. Ik ben 37 en woon in Utrecht.

Japke Gorter

Japke Gorter (docente Tekenen en Schilderen)

Mijn naam is Japke, ik ben docent beeldende kunst en ik werk sinds september 2016 voor de CursusBSO. Ik ben opgegroeid in Wittevrouwen, dus de locaties van de CursusBSO bevinden zich voor mij op zeer bekend terrein! Mijn passie voor beeldend werken begon al heel vroeg. Al van jongs af aan was ik altijd bezig met tekenen en knutselen, ik was altijd dingen aan creëren. Op jonge leeftijd begon ik met teken- en schilderlessen.

Nadat ik de opleiding 'Interieur Vormgeving' heb afgerond ben ik door gaan studeren en ben ik in juli 2016 afgestudeerd als 'Docent beeldende kunst en vormgeving' aan de HKU. Ik heb altijd graag met mensen gewerkt en vind het fantastisch hoe ik in het docentschap mijn passie voor kunst en cultuur met anderen kan delen. Ik ben gefascineerd door hoe iedere individu zich op geheel eigen wijze een weg baant door het leven. Ik wil de kinderen tijdens mijn cursussen dan ook graag stimuleren en motiveren om eigen keuzes te maken en iets van zichzelf te laten zien in het werk dat ze maken.

Marjolein de Leur

Marjolein de Leur (coordinator en docente Kook-bak combinatiecursus)

Mijn naam is Marjolein de Leur en ik geef de cursussen dans en koken op de CursusBSO.

In juli 2014 heb ik mijn diploma gehaald van de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming. Koken en dans zijn mijn twee passies. Al vanaf mijn zesde jaar krijg ik dansles en het lesgeven heb ik van mijn dansdocent zelf geleerd. In de loop der jaren ben ik steeds meer gaan lesgeven en in 2013 ben ik met mijn eigen dansschool begonnen.

Koken is mijn tweede passie. Vroeger zat ik vaak in de keuken wanneer mijn vader aan het koken was en keek ik hoe hij dat deed. Soms hielp ik hem dan ook. Want, ook al lustte ik alleen maar pannenkoeken en patat, ik vond het wel leuk om zelf iets klaar te maken. Nu ik inmiddels ook andere dingen heb leren eten, vind ik het heerlijk om te koken voor vrienden en bekenden.

Deze twee passies wil ik graag delen met de kinderen van de CursusBSO. Ik vind het leuk om kinderen iets te leren. Hen te zien groeien en hun eigen creativiteit zien gebruiken vind ik het mooiste wat er is.

Raisa Verboom

Raisa Verboom (docente Muziek Plus)

Hallo, mijn naam is Raisa Verboom en ik verzorg voor de CursusBSO de Muziek Plus lessen. In juli 2014 ben ik afgestudeerd als Docent Muziek aan het Utrechts conservatorium. Van kinds af aan ben ik al bezig met het maken van muziek. Ook ik begon met AMV (algemene muzikale vorming) lessen, kinderkoren, blokfluitlessen en koos daarna voor klarinet als instrument. Met mijn klarinet heb ik jarenlang in symfonieorkesten in Nieuwegein gespeeld. Door deze ervaring heb ik geleerd dat samen muziek maken en beleven het aller-leukst is. Muziek bindt en geeft kinderen een podium om zich te laten zien en te ontwikkelen. Als muziekdocent wil en moet ik hieraan bijdragen!

Naast het werken voor de CursusBSO ben ik als muziek/zangdocent voor verschillende culturele centra en muziekscholen actief en werk ik als dirigent bij een kinderkoor en jongerenkoor. Daarnaast treed ik als uitvoerend zangeres geregeld op en zing ik in een closeharmonykoor waarbij vooral veel jazz, pop en soul wordt gezongen.

Wendy van Zanten

Wendy van Zanten (Inval)

Mijn naam is Wendy van Zanten. In 1999 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien heb ik beeldend en fysiek theater gemaakt en gespeeld en werk ik als docent Theater en Beeldend voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Sinds 2015 maak ik de prentenboekenserie 'Wolkenmannetje', dat zijn Zoekboeken voor 3+.

Met mijn rust en creativiteit zet ik kinderen aan tot het ontdekken van hun eigen kwaliteiten. En zij geven mij steeds weer een verrassende nieuwe kijk op mijn eigen werk. Ik vind het belangrijk dat de kinderen bij het maken van kunst of een voorstelling vanaf de start betrokken worden. Een les bij mij is flexibel en buigt mee met de behoeften van de kinderen.