BeeldBaas: film en video (vanaf groep 5)

Altijd al echte video’s willen maken, schuilt er een echte regisseur of fotograaf in jou? Dan ben je bij BeeldBaas op de goede plek!

Misschien maak je graag TikToks of Snapchats, kijk je veel vlogs, of ben je graag creatief bezig met beeld? Houd je van verhalen maken, tekenen of toneelspelen en wil je je verhalen nog beter vertellen? Wordt dan een echte BeeldBaas en leer met deze cursus werken als een echte regisseur of fotograaf! Aan het einde van de cursus kun je in verschillende vormen zelf verhalen vertellen met een begin, midden en einde.

Bij BeeldBaas gaan we elke middag aan de slag met beelden, camera en visuele verhalen maken. Hoe vertel je een verhaal, hoe maak je mooie beelden en hoe ziet een ander dat? Laat je foto’s of video’s eruit springen! In BeeldBaas leer je alles over scripts, storyboards, beeldkaders, camerawerk, expositie, opbouw en genres. Ook is er bij BeeldBaas alle ruimte om die dingen te maken, die jij het leukst vindt!

We werken bij BeeldBaas de eerste weken aan verschillende onderwerpen. In periodes van 2-3 weken is dit o.a. film (fictie/documentaire), vlog, stopmotion, fotografie, animatie. Dit doen we zowel individueel als in kleine groepjes. In de eerste weken proberen en maken we veel en kijken we wat jij het allerleukste vindt, maar leren we ook alle basisinformatie. Na deze periode, aan het einde van de cursus gaan we in kleine groepjes (of ‘crews’) aan de slag met de productie voor de eindpresentatie. Vond je in de eerste  weken het fotograferen nou het vetste? Werk dan in de tweede helft toe naar een echte expositie. Kijk je graag challenges op YouTube, dan gaan we kijken of je dit als eindproduct kan maken. Of was je juist fan van film en heb je een fantastisch verhaal? Dan werk in een groepje naar een korte film die we echt in première laten gaan.

In de wereld om ons heen is inmiddels alles visueel. Hoe die verhalen gemaakt worden, waar je door beïnvloed wordt is moeilijk te snappen. In de cursus BeeldBaas geef ik naast tools om echte beeldverhalen te maken aandacht aan het feit dat je een film niet ‘zomaar’ maakt. Elke YouTuber heeft nagedacht voordat zij de camera aanzet. Door duidelijk te maken hoeveel stappen er nodig zijn voor het maken van een goede foto of video, leren kinderen meer over mediawijsheid.
Bovendien is beeld (film en fotografie) het allermooiste medium dat er bestaat en geeft het eindeloze creatieve ruimte om te blijven maken, verwonderen en echt om je heen te kijken. De wereld en het leven zijn één grote vijver aan inspiratie en iPads of telefoons zijn een fantastisch middel om dit vast te leggen en jouw kijk op de wereld te delen met anderen.

Hoe ziet een les eruit

Elke BeeldBaas-cursusdag heeft een thema waar we een opdracht over doen (bijv. storyboard of karakters). Dit thema hoort weer bij een groter blokje (bijv. fotografie of fictiefilm).

We beginnen met korte informatie voor de opdracht die we later doen. Bij fictiefilm is dat bijvoorbeeld ‘camerakaders’. Deze informatie leren we actief. Zo spelen we bij kaders zelf een scène na en kijken wat er gebeurt als we de camera vanuit een andere hoek gebruiken.

Alle opdrachten die we tijdens de eerste 10 weken doen, gebruiken we in de tweede 10 weken voor het werken naar het eindproduct. Want ook voor een korte film moet er bijvoorbeeld een storyboard komen.

In deze cursus werken we zowel individueel als samen. De groepjes verschillen van grootte maar zijn nooit groter dan vier kinderen. Elke cursusdag kan dit verschillen en we passen het aan de opdracht en de behoefte aan. Wil je liever verder werken en kleuren aan je storyboard, dan is daar ruimte en vrijheid voor.

Doel van de cursus

  • Camera leren gebruiken;
  • Eigen (visuele) verhalen vertellen;
  • Samenwerken naar een eindproduct;
  • Ideeën uitspreken en vertalen naar een uitvoerbaar plan;
  • Denken in mogelijkheden binnen de kaders van de huidige situatie;
  • Om ons heen leren kijken;
  • Mediawijsheid/bewustheid;
  • Leiding nemen, aanwijzingen volgen en communiceren

In mijn cursus leren kinderen vanuit een eigen idee te werken naar een visueel eindproduct door zelf de camera te hanteren. Het ontdekken van de mogelijkheden van een camera maakt dat kinderen ook na de cursus zelf verhalen kunnen maken die verder gaan dan schrijven of het bedenken van een toneelstukje. Ze leren een nieuwe creatieve vorm, maar zijn indirect ook bezig met verantwoord omgaan met beeld en daarmee dus ook met mediawijsheid.

Docent

Meer informatie over de docent, Eza Doortmont, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

De exacte locatie voor deze cursus is opgenomen in ons cursusoverzicht. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,- per keer aan kosten voor materiaal in rekening. Tablets of telefoons kunnen bij deze cursus gebruikt worden.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: